Leo Huberman

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Huberman leo.gif

Leo Huberman (1903 - 1968) är en känd kommunistisk författare och journalist. Har skrivit en radda kända böcker (I Sverige är det nog Människans rikedomar som är mest känd) och grundade den amerikanska tidningen Monthly review. En ständig försvarare av realsocialismen men med en liten kritik här o där.

Föddes i New Ark, New Jersey som den elfte ungen (sex av syskonen dog under de första åren) i en intellektuell arbetarfamilj. Föräldrarna lyckades hoppa upp ett pinnhål och anslöt till den breda medelklassen. Sommarjobbade redan från elvårsåldern lite industri, som hjälpreda till hantverkare, postkontor osv. Men annars var det raka vägen genom plugget till en färdig lärarutbildning.

Efter att ha undervisat några år flyttade han med frugan, Gertrude Heller, till New York där han började på en privat experimentell skola (the City and Country School). Den hära skolan var tydligen ett nav i den framväxande progressiva skolrörelsen i USA. Han skrev under den här tiden We the people, en historisk genomgång från ett arbetarklassperspektiv. Hans förläggare tyckte den var bra och bad honom skriva en liknande för hela världen under början av 1930talet. För att göra det bra så drog han över till London för att studera ekonomisk historia. När han återvände till USA jobbade han med annat samtidigt som han skrev på boken. I färdigt skick fick den titeln Människans rikedomar och blev ett standardverk i den proggiga skolrörelsen och övriga vänstern, i och utanför USA.

Har sedan dess skrivit en radda mer eller mindre kända böcker och drog igång den självständiga marxistiska Monthly review 1949. Tidskriften finns kvar än idag.

Skrivet på wikin