Lehane, Dennis: Nattens dåd

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Lehane - Nattens dåd.jpg
Roman av Dennis Lehane om gangstern Joe:s karriär inom den organiserade brottsligheten i slutet av 1920-talet. Joe växer upp i Bosten, son till en polischef, och får snabbt en svart syn på samhället - han ser världen vi lever i - där människor lever av människor, och det nästan bara handlarom olika sätt att blåsa varandra. Som laglös slipper han åtminstone lotsas att han gör ett gott verk. I Bosten förälskar han sig i en av bossarnas tjej. Detta i kombination med en misslyckad stöt leder till att han först nästan slås ihjäl (först av maffian sedan av snuten) och hamnar i fängelse. I fängelset tvingas han slåss och döda för sitt liv. Efter flera maktuppvisningar, utpressningar (mot hans far - polischefen), intriger inom den organiserade brottsligheter och fula fighter överlever han under "beskydd" av en italiensk maffiaboss. Genom dennes kontakter kommer Joe ut tidigare ur fängelset men skickas från Bosten för att jobba med nätverkets verksamhet i Florida. Här skapar han, tillsammans med en kubansk kapitalist, ett imperium av rikedom genom import och produktion av rom i förbudstidens USA. Vid sidan av mördas det, handlas med droger och sex, mutas och utpressas. Och Joe blir förälskad i en kubansk tobaksarbetare och revolutionär.

Det är en medryckande berättelse om det här jävla samhället. Det är människor som hunsas och hunsar för att pengar ska bli mera pengar. Legala och illegala kapitalister. Boken är rå och svart men med människor (i alla fall en huvudperson) som ofta vill göra rätt, som inte vill leva av andra personers missär. Hans position gör det dock svårt, och när slutet av berättelsen ser en övergång från den illegala till den legala utsugningen slutar inte våldet och lidandet med det.

Sacco och Vanzetti avrättas oskylidga när Joe sitter i fängelse. Maffia-snubbarna pratar om det, de kommer fram till att de lär vara oskyldiga men att det inte handlar om detta. Utan att det är staten och dess makthavares sätt att visa världens anarkister vad som väntar upprormakare.

Boken är en fristående fortsättning på Ett land i gryningen där Joes storebror Danny har huvudrollen som strejkledare och polis i Bosten några år tidigare. Danny återkommer, utan att spela någon egentlig roll i berättelsen, med jämna mellanrum i boken. Han har på en brokig väg hamnat i filmens Hollywood där han jobbar som manusförfattare och stuntman.