Larsmo, Ola: Himmel och jord må brinna

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Larsmo ola-himmel o jord-ma brinna.gif

Ola Larsmo har skrivit en roman tillika historie skildring. Fokus är händelserna i Västervik 1917. Det är hungertider och krigshot, från Ryssland lyser revolutionen Svenska arbetare är i rörelse, det talas om revolution. Arbetarna i Västervik tar täten, storstrejk och värdighet, arbetare kräver kontroll över livsmedelsdistrubutionen. Den svenska revolutionens glöder i östra Småland. Många väntar på en brand. Men hur gör man revolution? Hur tar man makt över sitt liv? Alltså på riktigt. Vänta eller storma. Vad ska vi göra? Vad händer härnäst? Boken handlar om handling och passivitet. Syndikalisterna är framträdande, tvingas repressentera, men repressenterar. Man väntar på övriga Sverige, övriga Sverige väntar. Glöden blir inte till en brand. Rösträtt, välfärd och rationaliseringar följer.

Boken har tre huvudpersoner, alla knogandes inom tändsticksindustrin men med olika bakgrund. Karl är grovarbetare, jobbar med virket anländer till fabriken. Märta har flytt från pigjobbet och hamnat på tändsticksfabriken, där jobbar hon vid sidan av pojken Georg. Boken hoppar mellan ögonblick och skeenden. Missär, makt och människors liv. Ibland byter boken vinkel och tid. En ögonblicksbild från styrelserummet, ingenjörens tankar, Motalas mekaniska 30år tidigare, Lenins resa genom Sverige tillbaka till Ryssland, scener från den nedlagda fabriken under senare delen av 1900-talet. Bilden av människor och kapital. Kapitalet växer, koncentreras. Det lever på människor, det lever på oss.

Himmel och jord må brinna är en vemodig bok om världen vi lever i. Eller som Georg säger till sin yngre arbetskamrat: "Det finns inget sätt att komma ut".