Kommunisternas cellbyggnadsvecka

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Kommunisternas cellbyggnadsvecka var en vecka då Sveriges Kommunistiska Parti, SKP, skulle ta makten över arbetarrörelsen.

Planen var att de i januari 1923 genom infiltration skulle försöka ta makten över arbetarrörelsens olika organisationer. Framförallt fackföreningarna men även kooperationerna, bostadsbolag, idrottsföreningar med mera stod på menyn. Alla skulle de kastas under kommunisternas makt. Det svenska kommunistpartiet hade från Moskva fått instruktioner exakt hur det skulle gå till väga för att ställa arbetarrörelsen till "världsrevolutionens" (det vill säga Sovjets utrikespolitiks) förfogande. Till partiledningens fasa så läckte dock de hemliga instruktionerna ut och sossetidningen Ny tid kunde tisdagen den 23 januari servera sina läsare utdrag ur instruktionerna. Det var tänkt att alla medlemmar i partiet och dess ungdomsförbund skulle bilda celler i de olika föreningar de var anslutna till. Dessa skulle sammanträda innan alla möten och aktivt arbeta för att kuppa till sig förtroendeuppdrag, ändra stadgar och i allmänhet verka för ett övertagande av verksamheten. Projektet skulle gå av stapeln den 20e januari och vara konsoliderat den 30e januari. En vecka i "cellbyggnadens tecken".

Sossarna vart livrädda. De ville ha monopol på den fackliga verksamheten som de själva vunnit genom samma intriger som kommunisterna nu ville dra igång.

Kommunisterna vart tydligen också sugna på syndikalisternas organisationer. I januari 1923 skriver den syndikalistiska tidningen Arbetaren om kommunisternas planer:

Aktionen skulle tom utsträcka sig till syndikalisternas lokala samorganisation vilka jämte övriga organisationer skulle undfå det bolsjevism reningsdopet under "cellbildningsveckan" och omläggas så att de i framtiden skulle tjäna Moskva och världsrevolutionens sak, istället för att som nu, vara organ för den "syndikalistiska byråkratins" kontrarevolutionära och arbetarfientliga verksamhet.

Skribenten passar även på att retas lite med både kommunister och sossar. I artikeln ingår dessutom instruktionerna för "cellbyggnadsveckan" i sin helhet.

Vidare läsning