Knight, Brenda: Kvinnor som älskar böcker för mycket

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Knight brenda-kvinnor som-alskar bocker.gif

Kvinnor som älskar böcker för mycket är en genomgång av kvinnliga författare genom tiderna. Från olika utgångspunkter belyses olika delar av den kvinnliga litteraturhistorien. Varje kapitel inleds med en kort översikt och introduktion som följs av korta porträtt över författarinnornas liv och viktigaste verk. Blir lite mer av ett uppslagsverk egentligen.

Det hela är sammansatt av jänkaren Brenda Knight. Hon skriver för sina medsystrar i den bildade amerikanska medelklassen. Blir därför alltså stort fokus på amerikanskor och folk från bättre förhållanden. Inte så konstigt. Det senare gäller ju för litteraturhistorien i allmänhet. Det är ju dessa välbeställda kvinnor som haft mer eller mindre möjlighet att fatta pennan (även fast de fått kämpa som fan för det mot patriarkatet inom deras egen klass). De andra kvinnorna har ju utöver att jobba in profiterna som göder de skrivande även skött deras hem och barn så att de kunnat skriva. Den här boken är alltså ett ganska tydligt exempel på vem som får höras, vem som skriver historien.

Vid en pärm till pärm-läsning får man intrycket av att den kvinnliga litteraturhistorien utgörs först av deppiga överblivna adelsdöttrar som låsts in på kloster, vilka i sin tur följs av rastlösa överklass/aristokratkvinnor som sysslolösa tvingas strosa runt i sina framgångsrika karlars egendomar och slutligen som kronan på verket av välutbildade moderna medelklasskvinnor. Nu finns det ju en hel del undantag också (Meridel Le Sueur som polade med Emma Goldman & folklivsskildraren Marjorie Kinnan Rawlings tex). Boken har ganska många svarta kvinnor med. Deras författarskap kretsar ju mycket runt rasismen och det på den byggda klassamhället. Även en hel del klassiska feministiska författare tas upp (Simone de Beauvoir mfl).

Med största säkerhet finns det mer intressanta kvinnliga amerikanska författare där ute för den som är intresserat av något annat. Men om inte annat ger ju boken en bra översyn över den amerikanska litteraturhistorien ur ett amerikanskt kvinnligt intellektuellt perspektiv.