Kjellgren, Josef: Människor kring en bro

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kjellgren josef-manniskor.gif
Josef Kjellgrens 'Människor kring en bro' har kallats en av Sveriges första och bästa kollektivromaner. Berättelsen huvudpersoner är arbetare runt bygget av Västerbron i Stockholm. De lever och jobbar ihop. Tankar, diskussioner, möjligheter, död, motgångar, isolering, utsatthet, bekymmer, kärlek och gemenskap.

På arbetsplatsen finns en berättartradition, man snackar inte bara sex och fotboll. Erfarenheter från när och fjärran lyfts fram. Någon knogade i USA, en annan i Australien, en tredje i Göteborg. Läsaren lotsas mellan människor, mellan tankar. Kommunisten med kritiken riktad till dem/oss som tar skit. Ynglingen som väljer äventyret och värdigheten i inbrott och lösdrivarliv. Ensamvargen som jagar duvor på söndagar. Urmakaren som blivit arbetslös och tvingats till AK-arbete. Hans dotter som stretar på, blir kär och senare gravid. De tre knegarna som får sparken efter nästan ett decenium i bolagets tjänst. Arbetslöshet och arbete.

Bron byggs, arbetet omvandlas i sten, cement och profit, människorna skingras. Eller "Vi har byggt en bro. Till vilket resultat?" som kommunisten Knut Ivar Eld anklagande slungar ur sig under bokens slutskede.