Ken Loach

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Loach ken.gif

Ken Loach föddes den 17:e juni 1936 i Nuneaton, England. Under sin barndom levde han med det ständiga flyttande som tysklands luftkrig mot england tvingade fram. Han gjorde värnplikt i flygvapnet för att efter det ge sig på att studera juridik vid Oxford. Väl där hamna han på i universitets skådespelarförening vilket ledde till att han fick jobb på en lokal teater.

Fick stipendium från ABC TV och fick börja som producentlärling på BBC. På 1960-talet ger han sig på egna lågbudgetprojekt jämte jobbet på BBC. Första rulle var "Kes" som handlar om en ung kille i arbetarkvarteren som inte har nån framtid. Rullen gör succé. Mången av Loach rullar kommer sedan utspela sig i sådana miljöer.

Under 1980-talet med krossandet av gruvarbetarnas strejk, massarbetslöshet, Falklandskriget och annat jävulskap fokuserar han helt på att ge sig på Margeret Thatchers regim. Dokumentärerna han sket ur sig censurerades till stor del.

Hans bästa film heter Land och frihet (1995). Handlar om en engelsk knegare som reser till spaninen för att slåss för spanska revolutionen och hur han får uppleva hur den besegras av kommunisterna.

Riff-Raff (1991) poträtterar ett gäng byggnadsarbetare, rivare som tvingas ta jobb till pissdålig lön och utan trygghet i ett thacherismens England.

Carlas Song (1996) utspelar sig dels i England och dels i Nicaragua. Handlar om ett konstigt förhållande och Sandinisternas kamp mot de USA-stödda paramilitärerna i Contras.

It's a free world (2006) handlar om bemanningshelvetet, invandrare och osäkert anställda.

Filmografi

Utsocknes länkar