Källblad, Mats: Hundra år i samma klass

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kallbald mats-hundra ar i samma klass.gif

I Hundra år i samma klass berättar Mats Källblad självbiografiskt om uppväxten i en liten skånsk bruksort. Det är framförallt livet som ung vuxen i slutet av 1980-talet som skildras. Ett gäng ungdomar (där historien kretsar runt Isak och Molly) som vill något annat än att fastna i samma spår som alla andra i hålan. Motorcyklar, bilar, musiken, måleriet och fylla dominerar tillvaron. Några av barndomsvännerna drar vidare till andra städer. Studier och möjligheten till ett nytt liv lockar. Andra blir med barn och fastnar i nåt kneg, sugs upp av småstadslivet.

Seriealbumet utgörs av en triologi (Garagedrömmar, Vakna laglös och Lång väg tillbaka) som slagits samman och krönts av den inledande berättelsen om Mats mormor Ester, en oerhört stark kvinna längst ner på samhällsstegen.

Berättelsen har ett grymt bra flyt och upplägg. Vardagliga episoder varvas med minnen från barndom, tankar om kneg, det lokala folkparkslivet mm. Det blir även en del klarsynta konfrontationer med den samhällsbärande kulturella medelklassen (huvudkaraktärerna försöker nämligen slå sig fram i kulturbranschen).

Så här säger förlaget om boken; "Den är något så unikt som en seriebok i Moa Martinsons eller Ivar Lo-Johanssons anda, en tecknad arbetarskildring för och om vår tid."

Se även

Om boken