Johansson, Kjell: Huset vid flon

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
JohanssonKjell HusetVidFlon.jpg
Roman och barndomsskildring med självbiografiska inslag av Kjell Johansson. Berättelsen handlar om en pojke och om hans en familj, som inte riktigt passar in, i en förort till Stockholm under 1950-talet. Farsan slirar - dricker, är småkriminell, hamnar i fängelse, jobbar lite, tjänar pengar på små affärsideer, slår ibland och allt oftare modern. Samtidigt är de emallanåt, men allt mer sällan, en lycklig familj med mycket skratt. I bakgrunden finns också mormoderns tro på socialismen (socialdemokratin) och moderns bildningstörst.

Samhället, och de ordningsamma arbetarna - och deras barn - gör dock allt annat än sträcker ut en solidarisk hand. Istället utmålas familjen som paria, barnen får inga kompisar (uppenbart ett frö sått av de jämnårigas föräldrar) och huvudpersonen tvingas slå sig igenom skolan. Samtidigt slår de på varandra - farsan på morsan, mormodern och morfadern på farsan och farsan på dem. En jävlig historia.

Finns en fristående uppföljare med titeln Sjön utan namn.

En annan beskrivning av boken

Kjell Johanssons barndomslandskap ligger i Midsommarkransen, strax utanför Stockholms södra tullar. Där, i en förfallen villa, lever familjen: en försupen och våldsam far som kommer hem från sjön eller fängelset? Och en mor som hellre köper böcker på antikvariat än en omgång nya lakan. På övervåningen huserar mormor och morfar, ständigt i krig med svärsonen. Berättelsens öga finns hos den lille sonen, som tillsammans med sin syster tvingas lära sig att överleva i en värld där ingen är att lita på och där skuggan faller tung från folkhemsförortens nybyggda hyreshus där de 'vanliga' bor.