Jaltakonferensen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
De tre storgalterna med sitt hov.
Jaltakonferensen var ett toppmöte mellan de allierade storfräsarna under andra världskriget, hållen i Jalta på halvön Krim i dåvarande Sovjetunionen den 4 februari-11 februari 1945. USA, Storbritannien och Sovjetunionen representerades av Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill och Josef Stalin.

Man bestämde var man skulle parkera sin arméer och lite formaliteter vad det gällde uppstyckningen, plundringen och administrationen av de ockuperade områdena. I en hemlig passage kommer man överens om att alla sovjetiska krigsfångar med tvång skulle skickas hem till mother russia. Jävligt surt iom att många sedan kom att slussas vidare till de sovjetiska koncentrationslägren.

Sovjetunionen lovade i en hemlig överenskommelse att tre månader efter Tysklands kapitulation gå i krig mot Japan. Tyskland skulle efter segern delas i fyra ockupationszoner och avkrävas skadestånd, Polens östgräns skulle följa Curzonlinjen. Polen skulle sedan kompenseras för de östliga landförlusterna med delar av Tyskland.

För att formalisera den nya världsordningen började man planera bildandet av ett framtida FN och vid mötet bestämdes att segerstaterna (Frankrike, Storbritannien, USA och Sovjetunionen) skulle få vetorätt i säkerhetsrådet.

Se även