Jacobs, Harriet: Incidents in the life of a slave girl

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Jacobs Incidents in the life of a slave girl.JPG
Självbiografisk berättelse av Harriet Jacobs om livet som slav i 1800-talets USA. Det är en berättelse om utsatthet och grymhet men också om solidaritet, värdighet och kamp för frihet.

Sexuella övergrepp, våld och död är ständigt närvarande. Minsta missnöje hos överheten kan få katastrofala konsekvenser och slavägarnas juridiska makt är total. Detta hindrar dock inte huvudpersonen Linda, och andra slavar från att ta hand om varandra, och ibland till och med öppet stå upp mot överheten. Många flyr till de nordligare delstaterna (innan dessa lagstiftar om att skydda slavägarnas egendom) och ett möjligt slavuppror passerar förbi bakgrunden.

Linda tjänar i hemmet och har ganska drägliga arbetsförhållanden. Men hon tvingas hela tiden värja sig mot läkarens sexuella angrepp och hans frus svartsjuka. Hon blir nekad giftermål med en fri svart man men får med tiden två barn. En annan vit slavägare är fadern. Barnen ökar hennes ägares kontroll över henne. Hon måste ju tänka på barnen både nu och i framtiden. Barnens väl och ve förstärker nödvändighet till frihet. Efter att länge övervägt möjligheterna beslutar hon sig för att rymma. Detta leder till år av instängdhet i gömställen i närheten. Vänner och släktingar hjälper henne och så småningom lyckas hon ta sig till New England.

Med tiden återförenas hon med sina barn, men märker också att rasismen är ett problem även för fria svarta medborgare.

En intressant detalj i berättelsen är hur naturligt slaveriet är för slavägarna. Att äga andra människor tar de som en självklar rättighet. En del anser sig också vara både herre och vän med sina slavar, och det finns så klart elakare och snällare slavägare. Till och med en "sympatisk" slavhandlare passerar revy i berättelsen. I absurditet går det inte att undvika att dra paralleller till vårt nuvarande produktionssätt och våra herrars självklara privilegier.

Engelska Wikipedia beskriver personer och händelser mera ingående.

Boken finns gratis tillgänglig på libcom.

Den finns också som ljudbok på librivox.

Se även