Jürgen Kuczynski

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Jürgen-Kuczynski.jpg
Jürgen Kuczynski (1904-1997) stalinistsvin, marxist och akademiker i DDR. Krämade under sin livstid ur sig en mängd svansviftande publikationer som underbyggde statskommunismen och dess härskande byråkratklass. Var mest aktiv inom univeristetsapparaten men arbetade även som byråkrat under sina unga år.

Föddes i en välbeställd familj i Elberfeld. Farsan var bankman och sonen började så klart plugga filosofi, finans och statistik under tiden då tyskland revs sönder av tyska revolutionen. 1926 plockade han följaktligen ut en examen i ekonomi. Han drog därefter till USA för att ytterligare studier och sedan jobb som chefsbyråkrat för American Federation of Labor´s ekonomiavdelningen.

Återvände till Tyskland och gick med i tysklands kommunistiska parti (KPD) 1930. Han arbetade som ekonomiredaktör på kommunisternas tidning Die Rote Fahne tills 1933 då nazisterna förbjöd den. Gick under jorden tillsammans med de andra kommunisterna och flydde 1936 till England. Där så ledde han KPD´s englandssektion och skrev i den sovjettrogna Labour Monthly. Här blir han också värvad av sovjets spionapparat GRU. Han jobbar som bombningsanalytiker (ger underlag för planering av bombräder) i amerikanska armen.

1945 återvänder han till Berlin (först västra) och involverar sig i SED. Han blir en del av östtyskland och dess politik. Arbetar i parlamentet och drar igång ett institut för ekonomisk historia. Blev ledare för institutet för studiet av sovjets historia; en organisation som hyllade den byråkratkapitalistiska polisstaten. Alla som ifrågasatte det mänskliga framåtskridandet så som det manifesterades i sovjet var dumma i huvet dundrade han på.

1971 blev han en av Honeckers rådgivare i ekonomiska frågor. Efter detta så la han allt fokus på att vräka ur en massa svansviftande böcker och arbeten Mest känd är han för en genomgång av arbetarklassen under kapitalismen a la 40 vol. En riktig statsbärare. (Självklart så fick han lite skit i de inre stridigheterna och utrensningarna inom byråkratklassen. Men var aldrig på alvar hotad.) Gick med i PDS när realsocialismen kollapsat o erkände att han haft fel i mycket.


Hämtat från http://www.independent.co.uk/news/people/obituary-professor-jurgen-kuczynski-1245205.html


Böcker