Järhult, Ragnar: Bror bland bröder

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Roman av Ragnar Järhult. Huvudpersonerna är den tillfällige hemtjänstarbetaren,och tidigare under flera år journalisten, Felix och vårdtagaren och f.d syndikalisten Bror.

Felix och Brors historier möts, över bajstorkning, blodhosta och stekta isterband, när Felix knogar hemma hos Bror. Berättelsen består dels av Felix egna historia om den förlorade kärleken och intriger på på hemtjänstkontoret med dryga chefer, oförlåtande arbetskamrater och kollegan som inte riktigt passar in. Men också om Brors historia om 20-talets fattigdom, mötet med den svenska syndikalismen ("Du tillhör väl revolutionärerna pojk!?" på torvmossen), den stora blockaden mot beredskapsarbetet vid Pinebobanan mellan Jönköping och Ulricehamn på 30-talet och de årtionden av utsatthet och alkholmissbruk som efterkrigstiden erbjöd honom. Hopp, kamplusta och värdighet ersätts av isolring, stigmatisering och bitterhet.

Felix ser sig själv speglas i Bror och båda lever delvis bundna av historien (Bror av den stora, delvis förlorade, blockadstriden och Felix av sitt havererade kärleksförhållande).