Heaton Vorse, Mary: Strike!

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Heaton vorse mary-strike.gif

Mary Heaton Vorse’s bok Strike! bygger till stor del på händelser som hon upplevde på nära hall då hon som journalist närvarade i Gastonia under strejken 1929.

Boken utspelar sig runt en textilarbetarstrejk i Stonertone, som staden kallas i boken. Huvudperson är en arbetarvänlig journalist som är på plats för att rapportera om strejken. Vi får följa de strejkande på strejkmöten, i strejkvakten, under demonstrationer och genom sporadiska samtal. Värdighet och självkänsla lyser igenom. Man får också en bild av de tärande levnadsförhållanden som textilarbetare i amerikanska södern tvingas utstå. Och våldet från överheten. Polis, sheriffer, deputerade sheriffer och det vita garde bestående av förmän, företagstrogna och ”finare” människor” som under namnet ”The committé of the hundred” terroriserar de strejkande. Det är attacker och misshandel under demonstration och vid strejkvakten, det är rivna lokaler, kidnappningar, hot och fängslande, vräkningar och mord. Det är inte lätt att strejka i Stonertone.

Boken har kritiserats för att framställa de strejkande arbetarna på ett ytligt och generaliserande sätt. Arbetarna pratar grov dialekt och samtalen man som läsare får ta del av går sällan särskilt djupt. Taktikerna och tänkarna är istället organisatörer från norra USA och en och annan journalist som huvudpersonen träffar på. Det är klart att det varit väldigt intressant att läsa en skönlitterär bok med någon av de strejkande själv som författare, där knegarna varit människor med personlighet och distansen kanske funnits till organisatörer och arbetarjournalister. Men nu är detta inte en sådan bok utan en bok skriven av en av arbetarjournalisterna. Det är nog bättre att ta den för vad det är istället för att beklaga sig över att författaren inte kom arbetarna inpå själen.

Boken framställer grymheten på ett väldigt effektfullt sätt. Man sitter och väntar på att få betala igen.. Men där finns också hoppet och styrkan.

”The emotion mounted and mounted until this fantastic thought invaded Roger that they were partaking of a sacrament of vengeance. But a vengeance not of gunshot for gunshot, but the right and dignity of human life against the crushing power of money”