Harry Holmlund

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Harry Holmlund, född Rolf Harry Holmlund i Jukkasjärvi 1906-07-20 död 1992-10-12, Kiruna, var en av "ledarna" som dök upp i samband med den vilda strejken på LKAB i 1969 - 1970. När strejken bröt ut i december 1969 var han 62 år gammal och anställd som förrådsarbetare vid Kirunagruvan. Det var Harry som tog initiativet att i eget namn hyra Sporthallen i Kiruna under kvällen torsdagen den 11 december 1969. 2 000 man dök upp och man utsåg sin egen strejkledning genom att namn ropades från publiken. Detta innebar att strejken tog en ny vändning. Den blev organiserad. Harry kom att röstas in som ordförande för Kirunas strejkkommitté, vilket skulle visa sig var ett beslut som gruvarbetarna skulle få ångra.

I strejkkommittén växte det fram två linjer under de kommande månaderna: en linje som ville gå fackets och LO:s väg (återgång till arbetet) och en som stenhårt leddes av de beslut som gruvarbetarna fattade vid sina stormöten. Harry kom att tillhöra den förstnämnda och valde alltså att rösta emot gruvarbetarnas beslut och vilja.

Citat

- Vi är människor. Tänk att man ska behöva säga det i Sverige, år 1969!, Harry Holmlund talar till de strejkande arbetarna under det första stormötet den 11 december 1969 i Kiruna sporthall.

- [Strejken beror på att] en högfärdig driftsledning, arbetsledning, inte kan tänka sig att komma arbetarna till mötes och säga: vad är era största problem, vad är det främst ni vill han löst? Nej då, man måste vara som en kille i mustasch och pannlugg som härjade från 1930 till dess han slocknade 1945, Harry Holmlund på stormötet.