Gerd Arntz

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Arntz-gerd.jpg
Gerd Arntz (1900-1988) var son till en fabriksägare. När han gick på konstskolan i Düsseldorf började han hänga i revolutionära sammanhang och hakade på en liten kommunistgrupp som förespråkade upprättandet av självständiga, självstyrande råd. Han gjorde under den här tiden en massa trästick och (lino-cuts?). Stilliserade bilder av klassamhällets och dess förtryck. Alstren publicerades i olika radikala pamfletter och tidningar.

1928 fick han jobb vid Gesellschafts- und Wirtschaftsmuseum i Wien där han fick arbeta med att visualisera statistik över samhällsutveckling. Arntz stil passade detta ganska bra. 1930 gavs en katalog med visuell statistik ut med Gerd som redaktör. Gesellschaft und Wirtschaft hette den och är ett måste för den statistikintresserade(!).

Arntz-revolution.jpg
Hans statistik illustrerar skillz gav honom jobb i statistiktrollandets hemland, Sovjet. Höll bara i något år innan han tvingades fly till Nederländerna 1934. Där fortsatte han illustrera både i vänsterradikala tidningar och för statistikinstitutioner. Efter kriget så arbetade han för Holländska stiftelsen för statistik. Under sitt senare liv fick han mota en massa utmärkelser och priser för sitt arbete.

http://www.artnet.com/artist/1659/gerd-arntz.html

http://www.iisg.nl/exhibitions/art/indexarntz.html

http://freedonia.free.fr/arntz.html här verkar allt finnas...

http://www.artfacts.net/index.php/pageType/artistInfo/artist/21838 biografi