Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar - Kärleken

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Gardell, Jonas Torka inga tårar utan handskar Kärleken.jpg
Roman, och första delen i en serie av tre böcker, av Jonas Gardell. Det är tidigt åttiotal. Huvudpersonerna är Rasmus och Benjamin. Rasmus en kille från en vanlig familj, som inte passat in i hålorna i Värmland men som nu äntligen kommit loss och begett sig till Stockholm. Han kom ut som homosexuell under gymnasiet och ser nu möjligheten att leva ut sina lustar och bli den han är. Benjamin är ett aktivt Jehovas Vittne, mönstervärvare och familjens stolhet. Mitt i saluförandet av gudsorden slår det honom att han är bög och inget kan göra åt det. Tvärtom dras han mot att en gång få älska någon som också älskar honom. I boken möts deras, över tryckande familjedraman (som ofta inte är draman utan bara vanlig jävla missär), osäkert sökande, och i Benjamins fall, idiotiskt religiöst skuldbeläggande.

Runt de båda huvudpersonernas liv rusar historien framåt. Med start i USA drar en våg av homosexuell frigörelse över världen, från att ha varit hänvisade till gömda platser vågar och kräver homosexuella (främst bögar men också flator) plats och respekt. Författaren går igenom delar av homosexualitetens historia med sjukdomsdiagnoser, illigalitet, förföljselser, tystnad (tex. och som en detalj hur Selma Lagerlöfs kärlek till kvinnor i princip aldrig upphör att tystas ned), RFSLs radikalisering, politikernas avståndstagande (förutom nån tjomme i VPK), begynnande organiseringen av homosexuella och Pride-dagarnas första dussintal deltagare i Sverige.

Från USA kommer också nyheter om en mystisk sjukdom som verkar drabba homosexuella, bög-pesten - som blir HIV och kommer slå ner som en fruktansvärd och plågsam bomb i huvudpersonernas liv. Trevliga vardagssituationer varvas med en framtid av plågsam död i HIV-relaterade sjukdomar. Och vårdapparatens kyla.

Baserad på verkliga känslor, händelser och historiska rörelser berättar boken delar av Rasmus och Benjamins, homosexualitetens, HIV:s och vår historia. En jävligt medryckande och välskriven bok.

Boken följs av Torka aldrig tårar utan handskar - Sjukdomen och Torka aldrig tårar utan handskar - Döden.