Gardell, Jonas: Fru Björks öden och äventyr

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Gardell jonas-fru bjork.jpg
Vivan Björk Känner sig lurad av livet och framför allt av Börje, hennes stora kärlek, han som övergav henne, han som lovade henne guld och gröna skogar men som svek. Börje är en liten uppåtsträvare. Svin. Han ska ha ett bra liv. Utbildad till ingenjör ska han stiga över pöbeln o bära Vivian med sig. Vivian passiv och tillmötesgående. Självutplåningen personifierad. Börje tröttnar på Vivian. Hon gör inte honom tillräckligt lycklig. Han hittar en annan kvinna som kan göra honom lite lyckligare. När de skiljs tar han allt. Vivian är för svag för att kämpa emot.

Hon träffar Herr Björk. En fin herre. Från de lägre skikten av överklassen. Men han var bara ett substitut för Börje. Herr Björk fanns där för att plocka upp bitarna när Börje raserade hennes värld. Herr Björk är ingenting – honom saknar hon inte. För hon bryter upp och rymmer ifrån honom. Det är Börje hon tänker på, det är Börje hon vill hämnas på!

Jonas Gardell skriver om en kuvad liten varelse som försöker resa sig upp och stå upp för sig själv för en gångs skull. Allt i en snuskig medelklass/överklassmiljö.