Fridell, Folke: Tack för mig - grottekvarn

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
”Jag ger dig djävulen! Hör ni det alla där inne: jag ger grottekvarnen djävulen!”
Tack för mig - grottekvarn är Folke Fridells debutroman. Magnis lever växer upp under fattiga och usla förhållanden i ett litet torp. En dag exploderar han under de hopade förödmjukelserna och spöar upp en herrgårdsslyngel. Slyngeln dör nästan och Magnis måste fly. Han hamnar i textilindustrins hårda slit. Den nya tidens frihets- och revoltstämningar sveper in över fabrikssamhället. Han rycks med i arbetarrörelsen som ska ömvandla samhället till det drömda paradiset. Men snart kommer besvikelserna. Och en ny kamp för den individuella friheten.

Redan här så angriper han industrin, ja hela arbetet i sig. Meningslösheten och fötrycket. Fabriken som ett fängelse där "själen sprutar ut som ångan i fabriksvisslan". Den är inte i närheten av hans efterföljande böcker men bra ändå.

Först tänkte Folke Fridell döpa sin debutroman till Jag ger dig djävulen, men han ändrade sig: ”Vi pratade om saken hemma och min son sa att om läraren i skolan frågade vad boken hette, kunde han inte gärna säja: Jag ger dej jävulen. Jag måste backa inför argumentet, och det blev Tack för mej i stället. Tack för mig, Grottekvarn kom ut 1945, samma år som den stora metallstrejken.