Fridell, Folke: Syndfull skapelse

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Någon har sagt att Konrad Johansson är en kverulant. På det svarar jag: det är inte sant; han är bara en olycklig människa."
Folke Fridells tredje bok, utgiven 1948, där han skriver om en alldeles ensamm människas ensamma revoltförsök.

Huvudpersonen, Konrad Johansson, bestämmer sig en vacker dag för att strunta i jobbet en vecka och istället försöka vara människa ett tag. Det blir såklart hoolabalo men samtidigt är det nästan noll arbetslöshet så det är inte självklart att han får sparken. Medarbetare, förmän, chefer och fackföreningen får sig en slänga. Allt det som binder oss till den själadödande tillvaron slits fram i ljuset. Hur vi själva tillsammans med våra närmsta och produktionens hejdukar sliter i våra kedjor. Titeln anspelar på Bibelns skapelsevecka men i vår värld "är det inte varde ljus utan varde skift och även om det blev mörkt blev det ändå ett nytt skift. Och det var inte gott".

I förordet skriver Folke att "Jag tror ändå, att de flesta av oss har någonting av Konrad Johansson i oss; någon dunkel önskan att protestera mot ett allt för inrutat liv; en lust att bli en skapande människa".

Boken är översatt till italienska med titeln Una settimana di peccato.