Fridell, Folke: Peter

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridell Folke Peter.jpg
Roman av Folke Fridell. Berättelsen följer huvudpersonen Peter genom hans otursförföljda tonår. Peter är redan som barn lite av särling och en rad oturliga (och orättvisa skapad) händelser målar felaktigt ut honom som våldtäcktsman, tjuv och slagskämpe i byggden. Det slutar med att han skickas till en korrektions-institution (mest för missanpassade överklassungar). Här fortsätter motgångarna tills allting i slutet av boken får en positiv vändning. Genom berättelsen lyses Peters liv upp av hans kärlek till den 6år äldre Lisbeth (som också har ett oklart förhållande med hans far...) och en del udda vänskaper på institutionen.


Citat från boken

Peter har just kommit till korrektionsanstalten och vill inte bli som de mer eller mindre missanpassade överklassungarna:

- Jag ska hålla mig undan dom andra. Gå för mig sjelv och så där. Då ska det nog gå.

- Om du orkar, ja. Det finns lagar här också, och bryter du mot dem så får du det slitsamt. Man sugs liksom in i rutinen förstår du. Blir en liten del i livet här hur man än sprattlar emot. Risken är att man blir lik dom man har att göra med. Delar deras bekymmer och talar samma språk om samma ting. Rätt som det är glömmer man sej, och då är det farligt."