Fridell, Folke: Jungfrun i det grå

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Roman av Folke Fridell. Histoiren börjar höstsöndag i en liten vitkalkad stadskyrka med orgelspel och högmässa och därefter medaljutdelning. Två medaljörer, Anders Frost och hans son Sune, skall hedras för. Sonen, den ingifte möbelkapitalisten, av kungen och fadern, den gamle socialisten, av sina arbetskamrater i det nedlagda kooperativet. Men när den gammle kallas fram i koret, vänder han och går den motsatta vägen ut genom kyrkdörren.

Från denna start nystas en lång historia upp både bakåt och frammåt i tiden. En konflikt mellan far och son, privatkapital och kooperation, ordergivare och ordertagare. Fadern har vikt sitt liv åt arbetarrörelsen och tillhörde den skara av arbetaridealister som kämpade genom kooperativa företag. Sonen har växt upp med en fader som ständigt kört ner parroller i halsen på honom. Han bestämmer sig för att aldrig bli som fadern och slutar som ägare av den lokala möbelfirman som fadern kämpat emot hela sitt liv (både som anställd och som konkurrerande kooperavist).

Mellan dessa båda herrar slits modern. Berättelsen är sentimental och tillbakablickande. Fadern bär på stoltheten att aldrig ha givit upp, i hjärtat har han fortfarande en rak rygg, trots allt spä på bygden. Berättelsen innehåller mycket isolationen, småstadsmisär och egensinnigt uppror.