Fridell, Folke: Bjälken i ditt öga

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Roman av Folke Fridell utgiven 1955. Berättelsen utspelar sig i en liten svensk bruksort och tar avstamp i att två unga sociologer kommer för att genomföra en banbrytande undersökning över svenska folket. Ett genomsnitt av invånarna ska utfrågas och senare ska deras svar analyseras. Ganska snart visar det sig att livet och människorna är mycket mer komplicerade än vad de sociologiska teorierna så innerligt önskar. Berättelsen driver bort från vetenskapen óch över till de verkliga människorna.

Historien kretsar kring familjen Matsson; Fadern Arne, med en bakgrund i en radikal arbetarrörelse, har precis, efter år av beräknande, blivit vald till borgmästare. En utdragen otrohetshistoria har samtidigt orsakat hans fiendeskap med sonen, Leif, och sorg hos hustrun Greta. Leif, uppväxt med drömmarna om kamratskap och socialism, har flyttat till sina farföräldrar, knogar nattskift på fabriken, strular lite på gatorna och hänger med halvstruliga polare. Greta lever ett tillbakadraget liv med centrum i hemmet. Runt dessa finns en rad personligheter - den krossade revolutionären Lindh som börjat krypa för överheten och därigenom också börjat tappat förståndet, hans ordentliga dotter (och Leifs flickvän) Vera på kontoret, borgmästarens fjälla, socialarbetaren, Dagmar och Leifs arbetskamrat Margit. Berättelsen tar en helt ny vändning när fabriken en natt brinner..

Citat från boken

Leif efter att han intervjuats av sociologen:

Men så frågar ni så försiktigt också och mest om skitsaker. Se nu på mig ett tag. Jag är född bland socialistiska broschyrer och dåraktiga drömmar om ett nytt paradis, och drömmer väl än mellan tvivelstunderna. Och så kommer du och frågar om jag trivs i en liten fabrik eller en stor? Om jag gillar tempoarbete mindre än kvalificerat arbete och så där. Allt det där är bagateller för mej, och är det nånting jag riktigt ärligt vill ha så är det frihet. Den där friheten vi drömde om en gång. Men den frågan står inte i ditt formulär.