Fridegård, Jan: Larsmässa

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridegård Jan Larsmässa.jpg
En samling noveller, rent självbiografiska berättelser och betraktelser av Jan Fridegård. Han skriver om livet i statarmiljön, framhankandet i Stockholm under depressionsåren, om tillfälliga jobb i butik, om någon bok han läst och fångats av (Vilhelm Ekelund), sitt författarskap, något om julen som högvakt på Drottningholm, sitt (och allas vår) självförhävelse, klass-skillnader och klass-hat i landsortssverige och mycket mera.

I boken skriver han också om hur han, bidrog till ett av Brands julnummer. I samma nummer nämner han att även Moa Martinson och Harry Martinson (och mindre glamoröst Clartés grundare Arnold Ljungdal samt någon C. E. Englund) bidraget med material.

Citat från boken

Om den äldre tidens studenter

"Så småningom kom det studenter också till den herrgård där jag växte upp. Vad jag såg av dem bekräftade vad jag läst om dem - de var blivande herrar och översittare. Det var min skyldighet som statarunge att hata dem. De var födda till påfösare och hade gratis allt det en arbetarpojke kunde drömma om."

--

Om lantarbetarnas organisering:

"Ja, det var samma sak med den statare som först vågat tala om organisation. Vid just den här gården. Han blev uppsagd och de månader han hade kvar fick han arbeta ensam för att inte smitta sina kamrater med de nya dumheterna. Långt borta i utmarkerna gick han och röjde. Rökarna från hans eldar steg upp mot horisonten och syntes i hela socknen och ett stycke in i nästa. Vittnade trots herremotstånd om hans verksamhet. Och röken från den eld han tände i kamraternas bröst skulle snart åter svida i ögonen på slavägarna med tusen och åter tusen tunnland jord. Den nya tiden var i antågande"

--

Om sina föräldrars livsfilosofi:

"Min mor hade ett ordstäv som hon ofta stödde sig på och som också växte fast i mig: 'Fattig men stolt, hövlig mot alla men krusar för ingen'. Och min far bar alltid oppostionen, för att inte säga revolutionen inom sig."