Fridegård, Jan: En natt i juli

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Fanns det en Gud så var han orättvis och kunde gärna dra åt helvete!"
En roman av Jan Fridegård som utspelar sig på landsbygden någon gång under 1920-talet. Vi följer statarsonen Johan From och hans omgivning från hans barndom fram till ungdomens slut. Familjen flyttar från "Trastorp" till "Lumptuna" men slit och fattigdom består. Livet har sin gång, först skola sedan arbete, små bråk med grannar, kärlek och drömmar. Strejken kommer och med den sammanhållning och svartfötter. Johan lockas med godsägardotter och löfte om framtida skola till att blir strejkbrytare. Han jobbar medan de andra vänder ryggen åt honom. Han ser ner på sig själv men har i alla fall en framtid. Under en promenad i skogen stöter han på Ester, hans flicka, på promenad med en av strejkbrytarna. Han följer paret, nära men utan att upptäckas. Så plötsligt blir svartfoten aggressiv, försöker ta vad Ester inte vill ge. Flickan ropar på hjälp och Johan flyger på strejkbrytaren med ett vedträ. Brytaren stupar, ligger död på marken. Berättelsen tar en ny vändning. Den sociala striden och orättvisan möter mordhistorien.
"-Men hur går det då med inrättningen som du skulle på och studera? frågade modern
-Ja det var just det. Jag frågade patron om det i dag och han skällde att jag var högfärdig och att jag skulle vara nöjd med att vara arbetare som hela min släkt. Jag skulle inte inbilla mig att jag någonsin kunde bli fint folk som dom själva. Arbeta skulle jag och förresten hålla käften.
-Ha, ha, ha, skrattade From, det var nyttigt för dig att höra. En annan gång kanske du inte låter lura dig av granna löften. Nu kanske du begriper att dom kan reda sig själva när du lärt brytarna mjölka och sköta lagårn"
"Fanns det en Gud så var han orättvis och kunde gärna dra åt helvete"