Fläskrevolten

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Fläskrevolten var en märklig aktion som utgick ifrån sovjetiska karelen vid Salla i Finland 1922. Först spekulerades det om att en andra revolution i Finland och norra skandinavien satts igång. Några månader tidigare hadde nämligen finska kommunister i Sverige och Norge arresterats. I sammband härmed hadde dokument uppdagats som beskrev en nordisk sovjetrepublik som skulle sträcka sig över Nord-Finland, Nord-Sverige och Nord-Norge. Det spekulerades i att resningen skulle utgå ifrån finlands röda gardes Sverige-bataljon. Så var dock inte fallet. Gardets verksamhet hadde vid den här tiden närmast upphört. De flesta medlemmarna hadde flyttat till sovjet och sovjet-karelen. Aktionen var planerad av finlands kommunistiska parti med Eino Rahja i spetsen. Självklart med sovjets goda minne. Aktionen verkar i mångt och mycket ha varit en bestraffningsexpidition mot de finska myndigheterna för sin inblandning i den kareliska resningen under 1921-1922. En aktion där vanligt folk används som brickor i det storpolitiska spelet.

Det var två röda officerar som fick uppdraget att utföra aktionen. Janne Myyryläinen (under tecknamn Jahvetti Moilanen) och en filur under benämningen Karhu. Båda hadde fått utbildning vid arméns officerhögskola i S:t Petersburg och hadde deltagit i många av ryska inbördeskrigets strider.


Händelseförloppet i korta drag

Moilanen och hans trupp hadde i smyg tagit sig till salla med en liten trupp på 23 man. Den 29 januari skidar de via Naarusjärvi till Värjö där Kemi-bolaget hadde ett kontor och stort flottningsläger. De anläner i skymmningen den 1 februari. Tidigt på morgonen dagen efter stövlar två gerillamän in på Kemi-bolagets kontor och medelar de höga herrarna att partijängarbataljonen Nordan nu har tagit makten och att hela nordligaste Finland är i röda gerillatruppers händer. Cheferna ger sig utan motstånd och överlåter kassaskåpsnyklarna till männen.

När rebellerna tillskansat sig bolaget sammlas det till massmöte och hoppar Moilanen upp på en tom fläsklåda ifrån vilken han förklarar även för den lokal befolkningen att norra finland är kommunisternas händer. Att det omdelbart skall upprättas röda garden. Allt fotfolk som går med kommer få 150 mark om dan och 200 för hästkarlar. Inskrivningen påbörjas omgående. Ur den nyss förvärvade bolagskassan betals det första dagstraktamentet ut i förskott. 300 flottare och lokalbor skriver omdelbart in sig. Truppen indelas i tre kompanier och operationer runt Värjö inleds.

Slutligen proklameras en kungörelse till norra Finlands befolkning från samma fläsklåda. I denna angrips finlands vita regering för att hugga sovjet-rysslands arbetare i ryggen när den underblåsete resningen i karelen. Finska arbetarna uppmanas organisera sig i finlands kommunistiska parti för att i en gemensam insats sätta stop för aggressionerna och störta kapitalismen över ända. För tillfället är mkt lämligt. Vapenfororna till karelen från det vita finland har nämligen kapats och finns tillgängliga. Sen avlutas det med ett leve åt den tredje internationalen. Fläskrevoltmanifestet återfinns i sin helhet på sida 103 i På jorden och under jorden av Arvo Tuominen.

Trupperna börjar med att ta sig till salla där hästar och andra förnödenheter till armen tvångsutskrivs. Armen är nu till ytan iaf fullt stridsduglig. Nu utfärdas ett ultimatum till gränsposteringen i Salla. Återigen uppges att hela norra Finland har fallit och att det bara är att ge sig. Gränsjägar befälets lyckas inte få kontakt med staben och ger också han upp. Armen har alltså utan ett gevärskott erövrat hela nejden vid gränsen till Salla.

I tidningarna gråter man blod över att bildandet av en nordisk sovjetrepublik. Det spekuleras i vart gerillatrupperna kommer röra sig först. Rovaniemi och kemijärvi hålls fram som mest troliga anhalter för gerillans framryckning. Men ack så de misstog sig. Redan nån gång 6-7 februari tar Moilanen sina trupper och marcherar i helt motsatt riktning. Efter en veckas gästspel slinker han med 300 värvade fläskrevoltörer, en tross på 200 fordon och dessutom 300 mobiliserade renar över gränsen till sovjetiska karelen.

Moilanen skall tydligen ha varit en ganska godmodig och skämtsam herre. I sinom tid återsände han nämligen de få hästar som tvångsrekviderats med ett "hjärtligt tack för lånet" från andra sidan gränsen.


Källa är tidigare nämnda På jorden och under jorden av Arvo Tuominen.

  • Det finns en roman om händelserna som heter "Vi kommer tillbaka..." skriven av Gennadij Fisch. Information om boken och författaren finns att läsa här. Där kan man även ladda ner den i pdf-format.