Dos Passos, John: 1919

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Dos pasos-1919.gif
Andra delen i John Dos Passos romantriologi om det tidiga 1900-talets USA. Vi följer en handfull människor och deras öden. Några av huvudpersonernas öden smälter tillfälligt samman medan andra lever parallella liv. Olika huvudpersoner står i fokus i de olika kapitlen, några personer finns i många kapitel andra få.

Det är sjömannen som knogar på havet, härjar och försöker leva i hamn efter hamn och kapsejsar åtskilliga gånger i första världskrigets vatten. Det är den fina flickan som lär sig klara sig på egen hand, driver framgångsrikt inredningsföretag tillsammans med en vän och hamnar i Röda korsets propagandaaparat i Paris under kriget. Det är reklammannen som klättrar, blir en pamp, auktoritet, högdjur, får idéer om arbete och kapital, samarbete för "gemensamma" vinster, och är du med president Wilson. Det är college studenten som tröttnar på studiernas tomhet, drar till Europa som ambulansförare (innan USA:s inträde i kriget), hamnar på äventyr i Paris och Rom, han ogillar kriget men hans släktskap med en gammal general ger honom en militär karriär. Det är den rika flickan från Texas som vinner skönhetstävling men vantrivs och söker lyckan i New York, skaffar radikala vänner, spöar en polis under textilstrejken, häktas, drar till Europa för att jobba med välgörenhet, blir olyckligt kär. Det är sonen till en urmakare som knogar för att ha råd med juridikstudier, träffar anarkistiska arbetare, blir socialist, strejkar ("Jag är inte jude mer än du... Jag är född i Amerika... och jag sviker inte min klass, din jäkla utsugare."), ekonomin havererar och han tvingas ge upp studierna, läser Marx och Malatesta, håller tal, knogar, går med i IWW, förföljelser och fängelse väntar.

Mellan huvudpersonernas kapitel är journalfilmer, filmklipp (mer eller mindre synkade med berättelserna) och tidningsrubriker inlagda. Då och då dyker ett porträtt av någon historisk person upp, tex Joe Hill, President Wilson och kapitalisten Morgan. Äventyrslysta och karriärer blandas tillfälligt med människor som strävar efter en bättre värld. Boken utspelar sig lika mycket i USA som i krigets Europa. Krigets galenskap (förföljelser, samvetsdomstolar, övergrepp i USA och massmördande i Europa för att trygga ekonomiska intressen) står i förgrunden. Hoppet, eller hotet, av världsrevolutionen svävar i bakgrunden. Det är Ryska revolutionen, strejker, Bela Kun, Röda Bayern, myterier, och rykten om myterier. Boken ger också en inblick i förföljelsen av radikaler i allmänhet och radikala arbetare i synnerhet i krigets USA.

Föregås av 42:a breddgraden och följs av Stora pengar.