Dar es Salaam - Histories from an Emergin African Metropolis

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Dar es salaam-histories.gif
Dar es Salaam - Histories from an Emergin African Metropolis är en antologi med dåligt sammanhållna och lite taskigt skrivna (lite information huller om buller med fina ord ) texter runt Dar es Salaams, Tanzania, historia. Boken börjar med en text som beskriver utvecklingen av Dar es Salaam ur ett byggnads/bosattningsperspektiv (de som har satt samman antologin tror här att de beskriver stadens ekonomiska och sociala historia i korta drag..)

Ett kapitel om polisväsendet ställer författaren inför de svårförklarliga problemet att stora delar av befolkningen stod i motsättning till den koloniala polisen. Han tror att det kan bero på att polisen var av annan etnicitet än stora delar av befolkning, nationalistisk agitation och att många var fattiga och polisen trakasserade dem. Iaf, så nämner han hur folk, ibland i 100-tals, befriar småtjuvar som grips och att staten bötfäller ett helt bostadsområde efter stora kravaller (ingen hade sett någonting... Vadå kravaller?? ;)).

Det namns att den ekonomiska krisen och följande strukturanpassningsprogram fördyrar sjukvård och skola (författarna tillägger att det minsann också ökade den kulturella friheten, folk fick mer tv och grejer så ungdomen kunde glädjas o hoppas på ett sätt som inte funkade under socialismen.). Nåja, runt det har hostar de ur sig att 60% av befolkningen (och 2/3 av lönearbetarna) på slutet av 80-talet var beroende av self-employment for sin försörjning. Det kan bland annat röra sig om hyror, gatuförsäljning, och jordburk.

Ett kapitel slarvar igenom historien för landets och stadens 2 stora fotbollslag - Simba och Yanga. Beskriver hur de i början fungerade som sociala organisationer där man hjälpte varandra till jobb och kontakter och hade fester (vilket iofs låter som en vanlig idrottsförening men det antyds också att de hade begravningskassor). Yanga var sedan ett center for aktivitet mot den koloniala regimen, TANU hade möten i klubbhuset och matcher användes for att samla in pengar. Båda klubbarna hade utbyggda nätverk av småklubbar som försåg dem med lojalitet och talanger.

Några kapitel berör musik i olika former som kanske kan vara intressanta för den specialintresserade. Hip-hop kapitlet är det anda någorlunda valskrivet.

Tja, det var det. Det har är ingen bok som någon egentligen bör läsa. Att en amerikansk professor i historia på omslaget skroderar om att det här "without doubt is major contribution to African urban history" säger mycket mer om honom, akademiker och liberala historiker än om boken.