Convoy (1977)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
We piss on you,
we piss on your law

- "Rubber Duck" till Sheriff Lyle
Convoy är en ostig och extremt svettiga gammal rulle med Kris Kristofferson i huvudrollen. Han spelar den hårde och självständige lastbilchaffisen "Rubber Duck". Filmen handlar om chaffisarnas usla förhållanden, de korrupta trafikpoliserna som ständigt försöker jävlas och de löjliga hastighetsbegränsningarna. Och om hur några vägrar ta skiten och gör uppror. När de flyr rättvisan så ansluter sig en massa andra chaffisar i solidaritet och en lång jävla convoy bildas. Rullen är föv baserad på C. W. McCall´s låt "Convoy".

Det hela börjar när "Ruber Duck" möter upp två chaffiskamrater ("Pig Pen" och "Spider Mike") som är på väg åt samma håll. De har det ganska gött o trevligt. De raljerar över comradion, tävlar och kör fort av bara fan. Bakom en lurig kurva står den överjävlige Sheriff Lyle och väntar med hastighetskameran. Han har avlyssnat chaffisarnas radio och lotsas vara en av dem för att provocera dem att racea. Han stannar dem och hotar dem med dryga böter och beslagtagning av deras lastbilar. Vilket skulle betyda att ta jobbet ifrån dem. Sheriffen ber om lite mutor för att det hela skall glömmas.

Kamraterna drar vidare och sladdar in på ett chaffishak där de tänker fira "Rubber Ducks" födelsedag. Men de får inte lugn och ro särskilt länge. Sheriffen har inte fått nog och stövlar även han in på haket. Han ger sig på "Spider Mike" med rasistiska tillmälen (han är svart) och tänker slänga honom i fängelse för "lösdriveri". "Spider Mike" som har en höggravid fru väntades hemma blir förbannad och nitar snuten. Sheriffens kollegor stormar in och en konstig men rolig barfight följer med en massa slowmotion. Kamraterna flyr sedan och tar följe mot delstatsgränsen. En massa andra chaffisar och ett galet gäng skäggiga kristna sluter upp i solidaritet och gemensam sak.

Rullen känns som en skum kombo mellan åsa-nisse, random western och biljaktsonani. Den handlar om värdighet, att stå upp för varandra och att inte ta skit. Att plöja runt i stora bilar och biljakter i slowmotion. Chaffisarna skiter helt i lagen. Snutarna och myndigheterna är självklara fiender. En senator eller dylikt dyker upp och försöker medla. Han vill rida på chaffisarna populäritet för att själv få mer makt o en fot in i vita huset. Han försöker omvandla deras vägrande och flykt till politiska krav. Han vill ha "Rubber Duck" som deras tame ledare. Men han vägrar.

"-Their all following you! -No they ain't..I'm just in front of them."

Vart tydligen populär de gamla socialistiska öststaterna. Kanske för att den beskriver arbetande folks strid med myndigheter och gnidna byråkrater?