Collettivo MetalMente: Meccanoscritto

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Collettivo MetalMente Meccanoscritto.PNG
Italiensk arbetarroman / novellsamling av arbetarskrivarkollektivet Collettivo MetalMente, Wu Ming 2 och Ivan Brentari. Boken består av tre omväxlande inslag: noveller skrivna av metallarbetare på 1960-talet, noveller skrivna av Collettivo MetalMente (också metallarbetare) på slutet av 2010-talet, och lägesbeskrivningar från 1960-talet och framåt bestående av tidningsklipp, flygbladsutdrag och redogörelser för händelseförlopp i klasskampen.

Boken har ett fokus på facklig kamp och strejker - med associerade blocked, demonstrationer, tältläger, och ockupationer. På 1960-talet handlar kamperna om bättre arbetsförhållanden, högre löner, arbetar (eller facklig) kontroll över arbetsprocessen, och att ge facket en erkänd plats på arbetsplatsen. På 2010-talet handlar det om att behålla jobben, och mota ständiga inskränkningar av tidigare erövrade rättigheter. Intressant och omväxlande inspirerande och deprimerande. Kampen bortom facket och arbetet förtigs genomgående i boken. Historien börjar och slutar med arbetaren i arbete (eller kämpandes för det).

Novellerna från 1960-talet utgörs av utvalda bidrag till en novelltävling utlyst av Metallarbetarfacktidningen för att fira vunna kamper under tidigt 1960-talet.