Ciompi, Silvia: Oggi saro tempesta

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Oggi sarò tempesta (italienska: Idag ska jag bli storm) är en
Ciompi Oggi saro tempesta.jfif
roman av Silvia Ciompi om vänskap och kärlek på och runt en tomatkonserveringsfabrik i Toscana.

Som de allra flesta på fabriken är huvudpersonerna säsongsarbetare. Greta är studenten som sommarjobbar på fabriken. Hon är också väldigt nervös, ensam och kommer från en mardrömsliknande hem med en alkoholiserad mor och en misshandlande far. Lidia är ensamstående mor som helst skulle behöva fortsätta arbetet in över vintern. Simon är immigrant från Västafrika med tillfälligt uppehållstillstånd som jobbar - längre dagar och slitigare arbetsuppgifter - via ett bemanningsföretag för migrantarbetare.

På fabriken finner de varandra, och stärker varandra. Det àr något av en klassisk kärleksroman i produktionens centrum. Hungerns bojor för dem samman på fabriken, tvingar dem till slit, släp och tystnad. Ekonomin håller länge Greta fast hos sin misshandlande far, har tvingat Simon att riskera livet genom att korsa Nordafrika och Medelhavet för en bättre framtid i Europa, och tvingar Lidia att jobba trots arbetsskador och mot läkarens rekommendationer.

Bortom fabriken målas Simons resa till Europa upp, förbi poliser, gränsvakter och banditer och med döda medresenärer bakom sig. Där är också Lidias 17-åriga, hemligt homosexuella, son och hans våldsamma kamp mot gatans homofober. Och Gretas relation till sin misshandlande och kontrollerande far. Och Lidias ekonomiska bekymmer som ensamstående mor. Men också utflykter till havet och vänskapens styrka.

Boken bygger författarens erfarenheter och samtal med personer hon mött på en liknande arbetsplatser.