Borg, Kristian: Finnjävlar

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Borg kristian-finnjavlar.gif

Finnjävlar är en antologi som tar upp hur det är och har varit att vara finne i Sverige. Bidragen kretsar mycket runt klass och klassresor. Vilket inte är så konstigt iom att de finnar som kom hit under 1960- och 70-talet var arbetare och hamnade i de slitigaste och skitigaste jobben. Och det blir så klart berättelser om rasism/diskriminering. Finnarna var ju längst ner fram tills ganska nyligen då andra tagit deras plats och de som är längst ner ska det så klart pissas på oavsett om de har blont hår och blåa ögon. En massa motstridiga känslor och handlande blandas; skammen och stoltheten, motståndet och självutplåningen, gemenskap och utanförskap.

De flesta skribenterna är andra generationen Sverigefinnar och har lyckats göra en klassresa men redaktören (Kristian Borg) och flera av författarna är ju klart medvetna om detta och förhåller sig till det på ett bra sätt. Dessutom skildras tillvaron från en mängd olika perspektiv. Sverigefinnar är ju långt ifrån en homogen grupp. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer i Sverige, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier mm samsas jämte varandra i berättelserna och ger antologin en bredd och ett djup som imponerar.

Alla bidragen är så klart inte klockrena men de flesta håller hög nivå och helheten blir himla bra. Finns flera bra boktips på sverigefinsk arbetarlitteratur! Baksidetexten avslutas så här: "Finnjävlar handlar om oss. Om att utmana fördomar och ta sig rätten till sitt språk och sin historia".