Blom, Ture: I ett järnbruk

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Blom ture-i ett jarnbruk2.gif

I ett järnbruk, Federativs, 1946 av Ture Blom utspelar sig som titeln antyder på ett järnbruk och närmare bestämt i tunnplåtsverket. Arne Brokvist har precis anlänt till Järnbo bruk, året är 1924 och han blir inyst i en nergången hyreslänga som kallas "solsidan". Inte för dess fina läges skull då förstås, utan pga den olidliga hettan som uppstår under sommarn i lägenheterna. Vindskupan han inhysts i delar Arne med en ung naiv kommunist.

Vi får följa livet i arbetet men också livet runt det. Att arbeta i tunnplåtsverket är ett helvete. Det är oerhört tungt, stressigt och farligt. Värmen är outhärdlig och arbetarna måste bälga i sig vatten hela tiden för att klara sig. Till detta kommer att produktionen körs i natt och dagskift. Förord av Folke Fridell och efterord av Ivar Lo-Johansson.

Misären beskrivs på ett bra och ingående sätt med en detaljrikedom som bara kan komma från egna erfarenheter. Vad det gäller den dagliga kampen på arbetet så blir det dock ganska fattigt. Handlar mest om Arnes individuella kamp mot bolaget.

Se även