Bibeln

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Här samlar vi lite gott och blandat om böckernas bok...


Arken

I text och bild går Ricky Gervais igenom historien om arken här.

Guldkalven

Andra Moseboken

Israeliterna har följt Moses ut ur slaveriets Egypten. De är i öknen och börjar tveka på ledaren. Medan Moses tar emot lagar och förordningar av Gud börjar israeliterna dansa och festa, man hittar en annan gud (en kalv, eller en ring) som man tillber. Moses kommer tillbaka, hör att det sjungs och blir rasande. Förmodligen anar han uppror bland sina efterföljare. Segt som fan så här när de nya lagarna ska presenteras. Han samlar leviterna runt sig, säger till dem "Spänn på er svärden och gå från port till port och hugg ner bröder, vänner och grannar" (32:27). Under en natt av terror mördades 3000 människor. Land skall med lag byggas.

Jesus

2005 sommarpratade journalisten Lena Andersson utifrån evangelierna om tyrannen Jesus. Det som inte är heligt kan inte profaneras. Radioprogrammet finns att lyssna på här

Kapitalisternas fridsfurste, Lukas 12:47-48: "Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp. Men den som av okunnighet gör sådant som förtjänar prygel, han skall bara piskas med några få rapp..."

Lot

Ansågs av Gud som en av få rättfärdiga personer i städerna Sodom och Gomorra. Här skulle bland annat män haft sex med män. Detta förargade herren så till den grad att han beslöt sig för att dränka staden i eld och svavel. Han gillade dock Lot och för att visa sin uppskattning varnade Gud honom innan han utplånade städerna och deras befolkning (i en av alla gammaltestamentliga versioner av Horoshima). Lot kunde fly med döttrar och fru. Frugan gjorde misstaget att se sig om på sina brinnande grannar. Det gillade inte Gud så han förvandlade henne till sand. Typ. Lot och hans dötttrar bosatte sig sedan i en grotta där Lot söp till det och hade sex med sina döttrar. De födde sedan Lots barnbarn och barn. Lot är en betydande person i både Kristendomen, Judendomen och Islam.