Berggren, Mats: Orent ackord

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"A working class hero is something to be".
I Mats Berggren´s Orent ackord från 1987 får vi följa den unge bilfabriksarbetarens liv. Arbetet vid monteringslinan är monotomt och stressigt. Meningslöst och själsdödande. Samma 10-tal jävla handgrepp dagarna i ända. Han är egentligen intresserad av musik men ser ingen utväg ifrån fabriken. Det som håller honom uppe är arbetskamraterna. Han möter den unga skådespelerskan Annet och lever kärleken.

Vild strejk, rasism, fackpampar, kärlek och ensammhet. Oväntad kritik av skådespelarvärldens ruttna baksida.

Mats berättar själv om boken så här:

Orent ackord är min debutbok. Den handlar om en ung kille som jobbar på en bilfabrik och blir kär i en lika ung skådespelerska. Jag arbetade själv på Scania i Södertälje i sju år och började skriva boken medan jag fortfarande jobbade där.
Som många andra debutanter hade jag svårt att få ge ut boken – antagligen för att den låg i gränslandet mellan ungdoms- och vuxenbok, förlagen hade svårt att hantera det. Jag blev refuserad på åtta ställen – men sedan kom boken ut och blev en stor framgång. Det som var en nackdel när jag skulle få den antagen blev en fördel – den har fungerat som både ungdoms- och vuxenbok.
Orent ackord har tryckts i en sammanlagd upplaga på 65.000 ex i nio olika utgåvor. Den har getts ut i Holland och Tyskland, där den också kommit ut i pocket.

Ett kapitel finns att läsa här. Enligt bokens insida skall den dessutom finnas som ljudbok.

Se även