Beira Campos, Andrés: Facklig kamp i Francospanien

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Beira campos andrés-facklig.gif

Facklig kamp i Francospanien med undertiteln de underjordiska fackliga rörelsernas utveckling i Spanien 1939-1975 är ett häfte i federativsserien och gavs ut 1976. Skriften skrevs ihop av en grupp fackligt aktiva syndikalister i Fascistspanien 1971 nångång. Materialet bygger på deras egna erfarenheter av facklig kamp och på samtal, intervjuer och andra kontakter med arbetare som deltar eller deltagit i det underjordiska fackliga arbetet. Skriften har cirkulerat illegalt i Spanien, från hand till hand.

Texten inleds med en kort genomgång av arbetarrörelsens historia i Spanien från 1800-talet till 1939. Sedan följer ett avsnitt som avhandlar kampen under 1940-talet. De två följande kapitlen är de centrala och avhandlar 1950-60-talets arbetarrörelser.

Författarna stirrar sig blinda på arbetarrörelsen. Organisationer, stadgar och uttalanden. Allt annat agerande beskrivs som spontana utbrott. Sen så har man en konstig syn på inbördeskriget där man inte nämner hur den röda kontrarevolutionen slog sönder arbetarnas uppror och syndikalisternas fackföreningar. Mycket märkligt. Samtidigt beskrivs kommunisternas aktivitet efter 1939 ganska klarsynt.

Ett sista kapitel om utvecklingen fram till 1975 har lagts till i efterhand. Översatt av Britta Gröndahl.

Finns digitaliserad på sac.se.

Se även