Bayo, Eliseo: Los atentados contra Franco

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Bayo2.jpg
En bok om den spanska anarkiströrelsens försöka att döda Franco. Förlagan till boken föddes när författaren Eliseo Bayo satt i fängelse och bygger sedan på en mängd ytterliggare gräv och berättelser.

Boken beskriver olika atentatsförsök och planer, personer bakom dem från att inbördeskrigets slutade fram till mitten av 60-talet. Det är en (något virrig må medges) berättelse om mäniskor som kastar sig in i kampen utan kompromisser. Det är vängrupper, bomber, förfalskade dokument, geruillas, vapensmuggling (anarkistiska antifascister beslagtog en mängd tyska vapen när dessa retirerade från Frankrike), försök till flyganfall och fängelseskildringar. Några gånger uttrycker militanter nyttiga tveksamheter inför egna våldshandlingar, som tex. när ett gäng i Barcelona har ihjäl en enskild tjallare vars ord fick en av dess farsor mördad.

Den fascistiska repressionen är ständigt närvarande - med koncentrationsläger, massgripanden och ett enormt polisväsende - men det är också tydligt hur fascisterna aldrig riktigt får luta sig tillbaka. Attentat och lokala strejker drar förbi, under de första åren grips mängder av fackligt aktiva anarkosyndikalister ur ett nätverk som är imponerande starkt under rådande förhållanden.