Barroero & Imperato: Il sogno nelle mani

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Il sogno nelle mani.PNG
Il sogno nelle mani - torino 1909-1922 - passioni e lotte rivoluzionarie nei ricordi di Maurizio Garino är en fantastiskt intervjubok där anarkisten och metallarbetaren Maurizio Garino berättar om organisering, självbildning, folketshus, facklig organisering, kravaller, och rådsrörelsen som nästan tog Italien över gränsen till revolution (men vars förlust leddde fram mot fascismen).

Maurizio Garino och flera andra ledande anarkister väljer att organisera sig tillsammans med majoriteten av arbetskamraterna i det mer socialistiskt präglade fackförbundet (istället för i det anarkosyndikalistiska facket). Med tiden kom anarkisterna att dominera metallarbetarförbundet, åtminstone i Torino. Med arbetarråden och fabriksockupationerna försöker man sedan gå bortom fackförening och begränsa byråkratins inflytande genom att knyta representation direkt till arbetsuppgifter (vilket också är nödvändigt för att organisera övertagandet av produktionsmedlen). Detta är naturligvis möjligt som en del av en rörelse av självaktiva arbetare. Man organiserar sig på jobbet men också utanför - gemenskap och bildning på sociala center, politiska protester, stöd till andra strejker och så vidare.

Boken är upplagd nästan mer som en berättelse än en intervju. En fråga ställs och sedan får Garinos berättelse breda ut sig. För att hjälpa läsaren är boken full av fotnoter som förklarar eller berättar mer personer, strejker, tidningar och kravaller. En riktig skatt!