Alexandersson, Eric S.: Revolt i Masthugget

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Alexandersson Revolt i Masthugget.jpg

Självbiografisk roman av Eric S. Alexandersson. Huvudpersonen befinner sig i gränslandet mellan barndom och ungdom, han lever med sin familj i arbetarstadsdelen Masthugget i Göteborg. Året är 1934.

Författaren berättar om små och stora händelser i vardagen. Han skriver dikter, läser, träffar en några år äldre flicka från medelklassen som han delar intresset för dikten och konsten med, upplever gemenskap från ett håll och klassförakt från ett annat, reser till Öckerö för att bada, kollar på ÖIS på Ullevi, tvingas byta skola till ett fattig-internat utanför Kungälv, säljer tidningar, spelar blind för att tigga ihop pengar till en vän, följer världshändelserna och föraktar den allt högljuddare nazismen (han slänger bland annat en bunt nazi-flygblad, som han fått 3kr för att dela ut, i älven).

Titeln syftar på en ungdomsdemonstration som drar genom Masthugget. Demonstrationen kräver att en straffskola ska stängas och att bostadsförhållandena förbättras. Demonstrationen skingras av polisen. Författaren skrev själv en Masthuggsversion av Internationelen som sjöngs under demonstrationen. Några av fanorna (vita lakan med röd text) löd "BORT MED STRAFFSKOLAN FRÅN TREDJE LÅNGGATAN", "VI SAKNAR RÖSTRÄTT MEN INTE RÖSTER" och "BORT MED VÅRA RUCKEL".

Familjen är kristen (modern mer än fadern) men åtminstone fadern bär på en stolt och allt mer uppkäftig arbetarklass identitet.

Boken innehåller varma människoskildringar och målande miljöbeskrivningar från 30-talets Göteborg.

Revolt i Masthugget är andra delen i författarens självbiografiska serie om ungdomstiden i Masthugget. Den föregås av Heja Masthugget och följs av Utblick från Masthugget och Änglarna i Masthugget.