Robert Aschberg

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"En del var rent religiösa, ville bli partiets slavar. När vi i rörelsen skulle börja ha fejkade namn tyckte jag att det gick för långt".

Robert Aschberg (1952-) är en av rikets mer namnkunniga journalister, mediakapitalist och före detta maoist. Gjort sig ett namn på att vara en av TV-3's frontfigurer. Hans stil har hela vägen gått ut på att leka provokativ högerliberal gubbe. Var med och bröt marken för dokusåporna (Baren, Club Goa och Expedition Robinson) i TV-Sverige. Annars är han mest känd för sitt sjabbiga samhällsprogram Insider. Sonson till Olof Aschberg, "den röde bankiren".

Den röda ungdomen

Farsan var under Roberts ungdom gästforskare i USA och den unge akademikerungen pluggades således i amerikansk skola. Levde det glada livet och lyckades bli relegerad från skolan på grund av sitt långa hår som han vägrade klippa av sig. Kom hem till Sverige under tidigt 1970-tal och engagerade sig under gymnasieperioden genast i Bromma FNL-grupp (tillsammans med bland andra Stina Dabrowski). Därifrån var steget kort till kommunismen och KFML/Sveriges kommunistiska parti. Han arbetade på Oktoberförlaget i Göteborg där han så småningom ansvarade för skivutgivningen. Han arbetar samtidigt på tidningen Gnistan tillsammans med Peppe Engberg, Peter Kadhammar, Göran Rosenberg och Jörgen Widsell som alla också gjort lysande karriärer i mediasverige. Även sossekariäristen Marita Ulvskog jobbade han med.

När utsikterna för en upphöjd position i en framtida röd byråkrati och maoismens förlorat sitt rocknrollskimmer var det dags att söka karriären på annat håll. Precis som så många andra av medel- och överklassynglen som förvillat sig in i den maoistiska studentvänstern. Det här var nån gång under slutet på 1970-talet och Robert motiverar det hela så här:

Mitt avståndstagande från kommunismen började när Jörgen Widsell och jag var i Tjeckoslovakien och spelade in skivor med oppositionella musiker för Oktobers räkning. Det var ju ett revisionistland, men jag såg samma mönster i vår egen organisation. I Kina var det samma sak, istället för mjölk och honung var det massvält, och det fanns alltid några som skodde sig. Efter en lång tids funderande sade jag: Jag tror inte på det här. Jag springer gärna med flygblad i en sakfråga, men om jag inte är kommunist ska jag inte vara med. Det var någon gång mot slutet av sjuttiotalet.

Från tidningsslusk via ful-TV till mediakapitalist

1980 började Aschberg lalla runt som skribent på Expressen. Robban hade stämt i bäcken och insåg att det nu var "nyliberalismen" som var det nya heta. Det var alltså på tiden att slicka blåborgarröv och dundra ut den fria kapitalismens lov. Ett kort litet steg från att propagera för byråkratkapitalismen. Fast bra mycket bättre betalt. Han jobbade så småningom upp ett namn och fick vara åsiktsmaskin på tidskriften Z (driven av samma bolag som sedan skapade Z-TV). Mediekapitalisten Jan Stenbeck gillade "Robbans" burdusa stil och lockade över honom till TV-3.

När kulorna rullade in var det bara att själv börja leva på andras arbete. Som ett led i detta var han med och grundade det under 1990-talet mycket framgångsrika Strix Television (med bland annat Expedtion Robinson och andra dokusåpor). Det är under den här perioden Robert blir rikskänd programledare med alla sin fulproduktioner så som I kväll med Aschberg, Aschberg, Aschbergs värld, Aschberg fredag, Aschbergs uppesittarkväll, Baren, Insider och Club Goa med flera. Aschberg är idag en av de tätare gubbarna i mediebranschen.

Robert gillar inte nazzar och är engagerad i Expo, han är till och med dess ansvarige utgivare.

Vart lite liv runt honom när det kom fram att han skrivit ut checkar på miljonbelopp till den så kallade "Solvallakungen". Var någon skum bedrägerihärva som Aschberg förlorade tvåsiffriga miljonbelopp. Eftersom han är ett högdjur av rang var det väl ingen som pallade utreda omständigheterna runt det hela noggrannare.

Påstår sig ha varit yrkeschaufför.

Skrivet på wikin