Orwell, George: Djurens gård

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Orwell djurens gard.jpg
Djurens gård handlar om en grupp djur som gör uppror mot sin slaveritillvaro under bonden. De kör sin tidigare härskare på porten och upprättar en djurens fria republik. Men det dröjer inte länge förns det ur djurens egna led stiger nya härskare. Nu får djuren slava under sina egna representanter. Boken handlar om Ryska revolutionen hur den dränktes i blod. Och hur det ur havet av blod steg fram något kanske ännu värre än innan. Men berättelsen kan även handla om vilken annan arbetarresning som helst. De uppror som föder en ny röd härskarklass ur de egna leden och därmed upprorets undergång. De flesta av karaktärerna har direkta historiska förebilder(*).

Vart kommer då inspirationen till denna eminenta bok? Efter att ha upplevt den röda kontrarevolutionen in på bara skinnet i Spanien så hamnar George Orwell som nyhetsankare på BBC. Han säger upp sig redan efter ett par år eftersom han tyckte att arbetet var meningslöst och förljuget. Under den här perioden angriper och demaskera Orwell det totalitära i kapitalismen med allt större och större skärpa. De nya röda byråkratkasterna och deras centralt planerade kapitalism (socialism). Fötrycket, terrorn och isoleringen som kännetecknar alla kontrarevolutioner. Stålklacken som knäcker våra ryggar när vi försöker räta på oss. Orwells egna upplevelser tillsammans med historier från ryssland och andra "arbetarstater" blev till en av hans mest lästa böcker. Boken påbörjades 1943 när Sovjetunionen var hyllad i England och USA på grund av dess roll som allierad i andra världskriget. Detta gjorde att det var svårt att få boken publicerad och den utkom inte förrän i augusti 1945 då kriget i princip var över.

Boken tjyvtrycktes i kommunistländerna och lästes av en jäkla massa folk under socialismens ok. Orwell själv deltog aktivt i arbetet o skrev bla ett speciellt förord till den Ukrainska utgåvan (vars vild pryder detta inlägg till höger).

I efterhand så har boken blivit ett vapen för allehanda försvarare av den rådande ordningen. Att lägga en lapp i låda vart fjärde år påstår man nämligen var Orwells största dröm. Det är populärt att försöka skrämma skolbarn till passivitet genom att tvinga dem läsa boken. "Det här är den bästa av världar o gör ni uppror så blir det som Orwell skriver". Dead prez har gjort låten animal in man utifrån boken fast med ett lyckligt slut. För en mer info runt boken så kan man ju kolla in engelska wikipedia. Massa länkar o annat gut. För utförlig info om en massa olika utgåvor kolla in den här samlingen.


(*) Bland svinen återfinns alla de stora; Marx, Lenin, Trotsky och Stalin som överstegalten Napoleon. Sen har vi anarkisterna som de svarta ungtuppar som blir avrättade när de gör uppror, de duktiga arbetarna som inte förstår bättre o sliter ihjäl sig får hästarnas gestalt osv.