Linna, Väinö: Upp trälar

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Å om handä prästsatan säger så mytje som ett ord till på tvären åt mej så klämmer jag till an mitt i adventen. Sen må han va en andens man så mytje han vill."
- Koskelas Akseli
Andra boken av tre i Väinö Linnas historiska epos. Ryska revolutionen har kastat tsaren på historiens sophög. Finlands framtid står på en vågskål. Ska Finland bli fritt? Men när Arbetarparitet vinner valet vädjar borgerskapet, inklusive nationalisterna, till en rysk intervention. Ryssland ogiltigförklarar valet. De finska arbetarna reser sig. Till byn smugglas vapen, torparna och arbetarna tar över gatan när revoltsignalen anländer. Byn, staden och stor delar av Finland kontrolleras av röda garden. Herrarna hukar, självkänsla och människovärde sprider sig. Äntligen är man herrar över sina egna liv, iaf tillfälligt. Axeli Koskela, hans bröder och många andra unga arbetare drar till fronten för att bekriga den vita armén. Ett grymt krig följer, de röda förlorar och de vita drar fram över landet. Det finns inget grymmare än en stat som precis krossat en arbetarresning sägs det. Finland bevisar tesen. Koncentrationsläger upprättas, kvinnor i byxor avrättas, arbetare svälts och skjuts till döds. Finland är fritt. Frihet och demokrati. Ingen annan bok visar tydligare vad borgarnas frihet och demokrati innebär för oss.

Men Upp trälar! är inte bara en historisk redogörelse. Dess styrka ligger också i människoporträtten, diskussionerna och samtalen i boken. Mänskliga relationer mitt i upproret. Det är människor som reser sig, det är människor som mördas och det är människor som mördar för att bevara penningens makt.


Föregås av:

Högt bland Saarijärvis moar. Epos om herrskap och torpare i Finland.

Och följs av:

Söner av ett folk. Epos. Revolutionen krossas, finska fascismen, krig

Se även