Skillnad mellan versioner av "Murphy, Kevin: Revolution and Counterrevolution - Class struggle in a Moscow metal factory"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
[[Kevin Murphy]] har grävt i arkiv, kollat gamla tidningar, protokoll, polispapper, arbetarmemoarer mm. Undersökningen utgår från en metallindustri i Moskva men väller ut i hela samhället. Med hjälp av sina källor målar han upp militans och mentalitet, gemenskap och isolering, revolution och kontrarevolution. Berättelsen börja med åren före [[1905 - Stora arbetaruppror i Ryssland|de stora upproren 1905]], följer diskussioner, strejker och organisering fram mot den kreativa explotionen i och med [[1917 - Ryska revolutionen|revolutionen 1917]]. Revolutionen handlar om isoleringar som blir gemenskaper, uppdelningar som överbryggas, diskussioner som startas, kreativitet och arbetare som söker ta makten över sina liv. Produktionen förändras, chefer avskedas. Inbördeskriget följer och en period där man ser efter sitt eget hus samtidigt som man inte låter trampa på sig. Sovjetstaten stärker sin makt motströms, i en ström av strejker, stölder, och kompromisser. Fram till mitten av 20-talet använder staten, och arbetarna, fackföreningen för att arbeta fram kompromisser, högre lön och bättra villkor,i utbyte mot arbetande arbetare. En stor del av arbetarnas kamp riktas in i den lagliga institutionen och inom löneförhöjningarnas ramar. Att den ekonomiska kampen fortgår tolkar författaren, vilket bör anses problematiskt, som att den starka Sovjetstaten inte skrämmer arbetarna. Under sena delen av 20-talet upphör strejkerna, hoten ökar, arbetare fängslas, fackföreningarna omvandlas till rena produktivitetsorganisationer, duktiga arbetare primieras, arbetshetsen ökar, matbrist råder och reallönerna sjunker. Isolationen och uppdelningen är tillbaka, kontrarevolutionen är fullföljd. Slutsatsen i  [[Kevin Murphy|Kevin Murphys]] verk är att den tidiga Sovjetstaten inte skrämde arbetarna och att, suprise-suprise, Stalinismen inte hälsades med glädje. Men boken är mer än författarens begränsningar, ett läsvärt avsnitt av ryssarnas historia.  
+
[[Kevin Murphy]] har grävt i arkiv, kollat gamla tidningar, protokoll, polispapper, arbetarmemoarer mm. Undersökningen utgår från en metallindustri i Moskva men väller ut i hela samhället. Med hjälp av sina källor målar han upp militans och mentalitet, gemenskap och isolering, revolution och kontrarevolution. Berättelsen börja med åren före [[1905 - Stora arbetaruppror i Ryssland|de stora upproren 1905]], följer diskussioner, strejker och organisering fram mot den kreativa explotionen i och med [[1917 - Ryska revolutionen|revolutionen 1917]]. Revolutionen handlar om isoleringar som blir gemenskaper, uppdelningar som överbryggas, diskussioner som startas, kreativitet och arbetare som söker ta makten över sina liv. Produktionen förändras, chefer avskedas. Inbördeskriget följer och en period där man ser efter sitt eget hus samtidigt som man inte låter trampa på sig. Sovjetstaten stärker sin makt motströms, i en ström av strejker, stölder, och kompromisser. Fram till mitten av 20-talet använder staten, och arbetarna, fackföreningen för att arbeta fram kompromisser, högre lön och bättra villkor,i utbyte mot arbetande arbetare. En stor del av arbetarnas kamp riktas in i den lagliga institutionen och inom löneförhöjningarnas ramar. Att den ekonomiska kampen fortgår tolkar författaren, vilket bör anses problematiskt, som att den starka Sovjetstaten inte skrämmer arbetarna. Under sena delen av 20-talet upphör strejkerna, hoten ökar, arbetare fängslas, fackföreningarna omvandlas till rena produktivitetsorganisationer, duktiga arbetare primieras, arbetshetsen ökar, matbrist råder och reallönerna sjunker. Isolationen och uppdelningen är tillbaka, kontrarevolutionen är fullföljd. Slutsatsen i  [[Kevin Murphy|Kevin Murphys]] verk är att den tidiga Sovjetstaten inte skrämde arbetarna och att, suprise-suprise, Stalinismen inte hälsades med glädje. Men boken är mer än författarens begränsningar, ett läsvärt avsnitt av ryssarnas historia. Sovjetunionens historia är historien om klasskamp.  
  
 
[[Kategori: Ryssland]]
 
[[Kategori: Ryssland]]
 
[[Kategori: Sovjetunionen]]
 
[[Kategori: Sovjetunionen]]
 
[[Kategori: Ryska revolutionen]]
 
[[Kategori: Ryska revolutionen]]

Versionen från 24 maj 2008 kl. 13.51

Kevin Murphy har grävt i arkiv, kollat gamla tidningar, protokoll, polispapper, arbetarmemoarer mm. Undersökningen utgår från en metallindustri i Moskva men väller ut i hela samhället. Med hjälp av sina källor målar han upp militans och mentalitet, gemenskap och isolering, revolution och kontrarevolution. Berättelsen börja med åren före de stora upproren 1905, följer diskussioner, strejker och organisering fram mot den kreativa explotionen i och med revolutionen 1917. Revolutionen handlar om isoleringar som blir gemenskaper, uppdelningar som överbryggas, diskussioner som startas, kreativitet och arbetare som söker ta makten över sina liv. Produktionen förändras, chefer avskedas. Inbördeskriget följer och en period där man ser efter sitt eget hus samtidigt som man inte låter trampa på sig. Sovjetstaten stärker sin makt motströms, i en ström av strejker, stölder, och kompromisser. Fram till mitten av 20-talet använder staten, och arbetarna, fackföreningen för att arbeta fram kompromisser, högre lön och bättra villkor,i utbyte mot arbetande arbetare. En stor del av arbetarnas kamp riktas in i den lagliga institutionen och inom löneförhöjningarnas ramar. Att den ekonomiska kampen fortgår tolkar författaren, vilket bör anses problematiskt, som att den starka Sovjetstaten inte skrämmer arbetarna. Under sena delen av 20-talet upphör strejkerna, hoten ökar, arbetare fängslas, fackföreningarna omvandlas till rena produktivitetsorganisationer, duktiga arbetare primieras, arbetshetsen ökar, matbrist råder och reallönerna sjunker. Isolationen och uppdelningen är tillbaka, kontrarevolutionen är fullföljd. Slutsatsen i Kevin Murphys verk är att den tidiga Sovjetstaten inte skrämde arbetarna och att, suprise-suprise, Stalinismen inte hälsades med glädje. Men boken är mer än författarens begränsningar, ett läsvärt avsnitt av ryssarnas historia. Sovjetunionens historia är historien om klasskamp.