C.H. Hermansson

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från C H Hermansson)
Hoppa till: navigering, sök
"Någon jävla ordning ska det va i ett parti!"

CH Hermansson 1969 på partikongressen apropå att partiet skakades av inre fraktionsstrider.

Carl-Henrik Hermansson, vanligen kallad CH Hermansson, född 14 december 1917 i Bollnäs, mest känd som överste galt i Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1964–75 (fram till 1967 under namnet Sveriges kommunistiska parti, (SKP) samt riksdagsledamot 1963–85. Medelklasspöjk som dessutom var verksam som journalist och författare. Hans kartläggning av den svenska monopolkapitalismen och de 15 finansfamiljerna som kontrollerade i princip hela näringslivet blev vida känd.

Liv

Föddes revolutionsåret 1917 i en ganska välbeställd medelklassfamilj. Farsan arbetade som handelsresande. Började plugga på läroverket i Sundsvall. Där var rektorn nazist och många av eleverna lika så. Detta och skotten i Ådalen 1931 fick honom att ansluta sig till SSU. Tyckte inte rektorn om så klart. Flyttade till Stockholm för att plugga vidare vid universitetet. Gick där med i Clarté och vart därmed utesluten ur SSU. 1941 gick han i SKP. Efter att ha plockat ut sin pol. mag. anställdes han på tidningen Ny Dag och klättrade till positionen chefredaktör 1959-1964.

Med chefredaktörsposten som språngbräda tog han över rodret i partiet 1964. Han företrädde den fraktion av partiet som sökte att bli lite mindre av en knähund till Sovjetunionen (de som tyckte krossandet av den ungerska rådsrevolutionen 1956 var lite väl magstark), de lite mer akademiska och sossiga elementen. Den så kallade Eurokommunismen. Detta inne bar mest att det kom lite ljumma protester mot röda armens kväsande av uppror. Samarbetet med rysslands kommunistiska parti fortsatte ändå. Partiet revs under hans tid sönder av en mängd splittringar och namnbyten. KFML och APK var två av de största utbrytarna. Var någon gång under denna tid han röt till med "Någon jävla ordning ska det va i ett parti!" på en partikongress.

Hermansson var den rikaste partiledaren på sin tid. Orsaken till det var hustruns förmögenhet och sambeskattningen av makar.

Vid sidan av partiarbetet skrev han en massa böcker. En av de mest kända är Monopol och storfinans - de 15 familjerna.

Slutade kalla sig kommunist nån gång på 1990-talet. Hjälper idag till lite gran i partiet och driver studiecirklar i marxism.

riktigt smutsiga moments

Under sin tid i SKP:s ledning före Ungernrevolten var Hermansson, som hela partiet, mycket lojal mot Sovjetunionen och dess ledning. Vid en minneshögtid i Medborgarhuset i Stockholm den 9 mars 1953 ha hyllat Stalin. Hermansson sade då:

"Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän."

Han var även på plats på massmördarens begravning där han höll ett hyllande tal.

Bibliografi