Zengakuren

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Zengakuren.jpg

Zengakuren (全学連) är en japansk studentorganisation på yttersta vänsterkanten, formellt grundad 1948. Om de är kommunister, anarkister eller kanske anarkist-kommunister känns överflödigt att dividera om. De har under åren organiserat omfattande protester i Japan mot bland annat det Japansk-Amerikanska säkerhetsavtalet. De har även lyckats med bedriften att ibland förena sig med arbetar- och jordbrukarorganisationer i sina aktioner vilket torde vara ganska unikt. Annars brukar socialistiska organisationer oftast bara företräda arbetarklassen på pappret.

Zengakuren splittrades (som alla organisationer förr eller senare tycks göra) på 1960-talet i olika falanger som var mer eller mindre lojala mot Japanska Kommunistpartiet (JCP).

Kuriosa

Enligt förordet till 2002 års svenska utgåva av Skådespelssamhället av situationisten Guy Debord (ISBN 978-91-7173-140-1) ska Debord ha tagit visst intryck av Zengakurens aktiviteter.

Den "ofelbare" stuckatören i Rebellrörelsen syns på en av de få bilder som finns av honom posera offentligt i en vit hjälm. Den idén lär han ha fått av Zengakuren som gjorde den till praktisk huvudbonad i sina kravaller med japansk polis.

Även John Lennon tyckte om den här rörelsen och omslaget till hans singel Power To The People pryddes i Japan av en Hjälmbärande John med knuten näve.

Externa länkar

Throw out your books - blogg om japansk radikal vänster