Thomasin Svensson, Agneta: All röster, alla ljus

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Thomasin Svensson Alla-roster-alla-ljus.jpg
Historisk roman av Agneta Thomasin Svensson. Boken utspelar sig i Göteborg under 1900-talets första årtionden, med nedslag till sjöss, i London och i Spanska inbördeskriget. Berättelsen kretsar kring paret Hjalmar och Eileen, deras familj och vänner. Hjalmar är kommunist och sjöman, inflyttalad till Göteborg från Blekinge. Eileen, från London, träffar Hjalmar när han är i England på jobb. De blir tillsammans, gifter sig, får barn och så småningom flyttar hon med honom till Göteborg.

I Göteborg följer vi dem genom slitiga jobb och hälsovådliga bostäder. Eileen kämpar med det nya landet och det nya språket, känslan av att inte vara hemma. Hjalmar är aktiv i den kommunistiska rörelsen, partiet och Röd facklig opposition. Barnen får lungsot och skickas till sanatorium. Hjalmar strejkar, protesterar, och blir svartlistad. Det är fattigt, men solidariteten mellan kamrater - kända och okända - är stark och upproret nära (både i stort och smått).

Fascismens frammarsch, och det anti-fascistiska arbetet i Göteborg återkommer genom berättelsen. Liksom ett idag bortglömt judiskt arbetargöteborg.

Relaterat