Ragnerstam, Bunny: Uppkomlingen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
When you try to find the people, always in the end it comes down to somebody
John Dos Passos
(Number One. 1943)
Roman av Bunny Ragnerstam med undertitlen 'En svensk tragedi' följer Bertil från den tidiga barndomen under 1920-talet fram till 1939.

Bertil växer upp i bruksorten Forsa där det mesta kretsar kring bruket. Farsan, farbroden, äldre bröder, kusiner jobbar på bruket och såklart hamnar Bertil också där. Till en början ser han det som något eftersträvansvärt, ett sätt att slippa skolan, få tjäna egna pengar, respekteras som en vuxen arbetare. Men slitet kommer ikapp. Det är inte kul men det är nödvändigt.

Politik och socialism är en del av livet runt bruket. För Bertils del är det möten med socialdemokratiska ungdomsklubben, diskussioner och från partiet påförda konflikter med med kommunisterna. Några ungdomar brinner för socialdemokratin andra är med för att träffa vänner, dansa och ha roligt. På jobbet är det lönestopp, envisa kommunister som inte vill gå böjda och sossar som kräver lugn och ordning. Någon gång pratas det om strejk för högre lön bland ungdomarna, en annan gång handlar det om att visa sympati med de mördade i Ådalen. Bertil växer upp med gemenskap och solidaritet, det är viktigt att ta hand om varandra. Men också viktigt att följa den socialdemokratiska pekpinnen.

Idrott är en stor del av Bertils ungdom. Fotboll, boxning (trots att det är med kommunisternas förening), skidåkning. Bertil är duktig men får ändå inte spela in Idrottsföreningens A-lag. Han tröttnar och ansluter till nybildade Sportklubben istället. Både klubben och Bertil spelar bra. Han lockas tillbaka till Idrottsföreningen genom löften om softare arbete på bruket. Brukspatronen är en del av Idrottsföreningen, sportklubben motarbetas och spelarna i Idrottsföreningen får fördelar. Bertil är en stjärna. Han erbjuds ännu bättre arbete i staden, han bestämmer sig för att flytta dit men stadens lag blir övertrumfat av brukspatron minuter före avspark. Bertil är stjärna i Idrottsföreningen och montör (ett av de bättre jobben) på bruket. Han fortsätter utvecklas som fotbollsspelare och anbuden dröjer inte. AIK erbjuder chans på SM-guld och utbildning till tandläkare men Kamraterna ger honom chansen till ingenjörstudier. Bertil, "Forsa-Berra", rör sig uppåt i samhällspyramiden, som stege har han fotbollen.

Boken handlar om gemenskap mot lydnad och solidariteten mot karriären. Kanske inte som moraliska val utan som effekter av hur händelser staplas på varandra. Bertil är ingen gris, han armbågar sig inte fram. Han rör sig med samhället. Genom personportätt av Zäta Höglund, Wallenberg och Ekman görs de stora samhällsrörelserna, och människor i dess mitt, tydligare. Bunny Ragnerstam skriver en roman och skriver historia. Det är kärlek, hopp och feghet på det personliga planet men också demokrati, lydnad och det överordnade målet att göra vinster av andras arbete på det samhälliga. Det stora och det lilla möts och vi följer Bertil och vår historia.

Historien fortsätter i uppföljaren Ett prima liv.