Parling, Nils: Kringränd

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Parling, Nils - Kringrand.jpg
Parling, Nils: Kringränd, Författarförlaget, 1970.

Det är någonstans vid Spaniens kuster under Francotiden. Huvudpersonerna är den fattiga småbrukaren, Manuelo, och hans familj. Staden och des omgivningar de bor vid håller på att byggas om till ett semesterparadis för rika amerikaner och europeer. Investerare med högar av pengar som törstar efter att få växa tvingar folk från hem och hus. Med idog hjälp från den fascistiska polisstaten så omvandlas det gamla till för landet lönande turistindustri. Småbrukare, fiskare och annat folk som delvis försörjer sig med egna medel skall nu bort. De ska arbeta med att bygga hotell och semesterhus, sköta turistanläggningarna och passa upp de rika turisterna.

Det är en historia om förnedring och underkastelse. Om hur kapitalet tränger in och drar upp allt med roten. Hur ett besegrat folk tvingas leva på knä under sina besegrare. Men hur trotset och upproret finns kvar i det lilla. Manuelo hatar. Han ska nu bort från sin mark. Det har den lokala pampen Don Rociano bestämt sig för. Småbrukarens hus ligger nämligen mitt i ett område som skall omvandlas till ett turistkomplex.

Boken går igenom hur just turistindustrin kan kasta ett samhälle ner i den totala misären (specielt för kvinnan). Där allt helt plötsligt kan köpas och säljas. Där priserna stiger så att bara de rika turisterna har råd. Beroende och rikedom som på ett personligt plan ger upphov till ett cyniskt utnytjande.

Boken följs upp av Eldtecknet.