Martinson, Moa: Pigmamma
Moa Martinsons debutroman om den unga, starka pigan Klara. Klara blir tidigt gravid med en herreman hon jobbar för, tvingas hem till föräldrarna och betalas några hundralappar för att aldrig yppa faderns namn. Föräldrarna tar till en början hand om barnet medan Klara hoppar mellan slitiga pigplatser, ett hem plågat av en alkoholmissbrukande man och ett annat hemsökt av en småsint faster. Tillslut tvingar omständigheterna - Helgas dotter är sjuk - mor och och dotter till staden. Där får dottern läkarvård och Helga jobb på fabriken. I staden möter hon frikyrkorörlsen, arbetarrörelsen och en fattigdom extremare än vad landsbyggden hade att bjuda på. Ofta är kvinnorna ensamma med sina barn, baktalade för sitt sexliv, föraktade för könsjukdomar eller hunsade av supiga män. Trots sin styrka hamnar Helga i en liknande situation - halvhunsad fru till en supande man (som dessutom under strejken gör sig till svartfot). Trots alla svåra omständighter reder sig Helga alltid, och finner (och ger!) glimtar av medmänsklighet och solidaritet mitt i missären.
Romanen publicerades först som följetång i Brand och trycktes som bok 1928. Den var skriven under Moa Martinsons tidiga författarpseudonym Helga. Många av bokens situationer, personer och händelser återkommer senare i Moa Martinsons författargärning.
I förordet till boken skriver Moa (Helga) att boken inte är skriven för akademi eller recension; "Ty jag har ej författat min bok "Pigmamma" flr att få glänsande beröm. Hag har i ensamma stunder skrivit den som en hyllning til alla proletärmödrar, som i armod och kval leva sitt liv, fördömda av all världens skenhelighet och glömda och förrådda av sina älskade".