Lundberg, Kristian: Och allt skall vara kärlek

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Ochalltskallvarakarlek.jpg
Kristian Lundberg skriver om tiden då han arbetade på bemanningsföretag i Malmö hamn, om maktlösheten, rädslan (för att göra eller säga fel och därför inte få komma tillbaka) och exploateringen. Men också om småknep för att överleva dagarna tillsammans med arbetskamrater. Han skriver om utsatta arbetskamrater, nästan alla imigranter, och erfarenheterna breddas till papperslösas ännu mera utsatta situation - 20kr i timmen ingen trygghet.

Då och då hoppar han tillbaka till tidigare episoder av sitt liv - författarlivet, missbrukar livet, kärlekslivet, barndomstiden i fattigdom med sin sinnessjuka mor. En nyvunnen (efter 20år) kärlek återkommer med jämna mellanrum i boken. Det lär vara kärleken som ska ha gjort allt möjligt...

Boken beskriver arbetets misär - maktlösheten, utbytbarheten, meningslösheten. Ibland gränsar berättelsen till det gnälliga. Eller är det en nästan naiv vrede över sakernas jävliga tillstånd? Utan att det direkt speglas i berättelsen återkommer författaren med jämna mellanrum till den riktiga slutsatsen att "Revolutionen måste börja med oss".

Boken bearbetar samma historia och kan ses som uppföljaren till Yarden.

Citat

"Att vara timanställd på ett bemanningsföretag, att vara daglönare, är att kränkas in i ett omänskligt system. Du blir ägd. Du arbetar och kommer alltid förbli fattig. Du varken flyter eller sjunker, du trampar bara vatten.”